REAL

Importált és hazai baromfi termékek átvételi hőmérsékletének összehasonlítása az e-kiskereskedelmi szektorban

Boros, Anikó and Friedrich, László Ferenc and Sallainé, Bajkai Andrea and Vargáné, Tóth Adrienn (2023) Importált és hazai baromfi termékek átvételi hőmérsékletének összehasonlítása az e-kiskereskedelmi szektorban. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 64 (Ksz 1). pp. 50-75. ISSN 1416-647X

[img]
Preview
Text
EPA03114_acta_agronomica_ovariensis_2023_ksz1_050-057.pdf - Published Version

Download (826kB) | Preview

Abstract

Az élelmiszeripari termékek jó minőségét és biztonságát nagymértékben befolyásolja azok tárolási körülménye. A hűtési lánc folyamatos fenntartása elengedhetetlen, hiszen annak megszakítása a romlásért felelős mikroorganizmusok elszaporodásához vezethet. Egy logisztikai központba érkező friss hús termék minősége eltérő lehet a nagyüzemi, közép-, és kisüzemi feldolgozástechnológiai különbségek, és a hazai eredetű és import húsok különböző szállítási ideje és ez idő alatti esetleges hőmérséklet ingadozás miatt. Jelen vizsgálat során egy e-kiskereskedelmi logisztikai központba érkező import és hazai baromfi friss hús termékek átvételi hőmérsékletét hasonlítottuk össze. A raktárba érkező 917 db termék (703 db hazai és 214 db import) átvételi hőmérséklete Testo 104-IR eszközzel került meghatározásra, szállítmányonként 3 párhuzamos átlagolásával. A vizsgált 6 hónapos időszakban a hazai termékek esetében mért átlagos hőmérséklet 2,58 ± 1,37°C, míg az import termékeknél 1,79 ±1,46°C.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 26 Apr 2024 10:22
Last Modified: 26 Apr 2024 11:44
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/193396

Actions (login required)

Edit Item Edit Item