Boros, Anikó and Friedrich, László Ferenc and Sallainé, Bajkai Andrea and Vargáné, Tóth Adrienn (2023) Importált és hazai baromfi termékek átvételi hőmérsékletének összehasonlítása az e-kiskereskedelmi szektorban. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 64 (Ksz 1). pp. 50-75. ISSN 1416-647X
|
Text
EPA03114_acta_agronomica_ovariensis_2023_ksz1_050-057.pdf - Published Version Download (826kB) | Preview |
Abstract
Az élelmiszeripari termékek jó minőségét és biztonságát nagymértékben befolyásolja azok tárolási körülménye. A hűtési lánc folyamatos fenntartása elengedhetetlen, hiszen annak megszakítása a romlásért felelős mikroorganizmusok elszaporodásához vezethet. Egy logisztikai központba érkező friss hús termék minősége eltérő lehet a nagyüzemi, közép-, és kisüzemi feldolgozástechnológiai különbségek, és a hazai eredetű és import húsok különböző szállítási ideje és ez idő alatti esetleges hőmérséklet ingadozás miatt. Jelen vizsgálat során egy e-kiskereskedelmi logisztikai központba érkező import és hazai baromfi friss hús termékek átvételi hőmérsékletét hasonlítottuk össze. A raktárba érkező 917 db termék (703 db hazai és 214 db import) átvételi hőmérséklete Testo 104-IR eszközzel került meghatározásra, szállítmányonként 3 párhuzamos átlagolásával. A vizsgált 6 hónapos időszakban a hazai termékek esetében mért átlagos hőmérséklet 2,58 ± 1,37°C, míg az import termékeknél 1,79 ±1,46°C.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 26 Apr 2024 10:22 |
Last Modified: | 26 Apr 2024 11:44 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/193396 |
Actions (login required)
Edit Item |