REAL

Szövetkezés-együttműködés az élelmiszer-gazdaságban: Trendek, modellek - kihívások, akadályok

Szabó, G. Gábor and Szabó, Gábor (2023) Szövetkezés-együttműködés az élelmiszer-gazdaságban: Trendek, modellek - kihívások, akadályok. ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 64 (Ksz 1). pp. 5-12. ISSN 1416-647X

[img]
Preview
Text
EPA03114_acta_agronomica_ovariensis_2023_ksz1_005-012.pdf

Download (748kB) | Preview

Abstract

A modern gazdaság alapja a bizalom és együttműködés, ideális esetben a szereplők megosztják egymással az információt/erőforrásokat, valamint a különböző (szervezeti) innovatív megoldásokat. Az előadás a stratégiai szektornak számító élelmiszergazdaságban vizsgálja az együttműködés-szövetkezés témakörét, hiszen annak formája és hatékonysága a gazdálkodás eredményét és jövedelmezőségét nagyban befolyásolja. A szövetkezés legmodernebb formái, melyek egy-egy ágazat szinte teljes vertikális koordinációját valósítják meg, a termelők, feldolgozók, s kereskedők egymással és a fogyasztókkal való többirányú és folyamatos visszacsatolást jelentő kommunikációjára és együttműködésére épülnek. Létezik azonban egy „anti-globalizációs” trend is a világban: kicsi, lokális ellátási láncok integrálják a kis- és közepes gazdaságokat. Összességében ugyanakkor megállapítható, hogy az EU tagországok nagy részében a szövetkezésben rejlő lehetőségeket még nem használják ki. Különösen igaz ez az új tagországokra.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 26 Apr 2024 11:20
Last Modified: 26 Apr 2024 11:44
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/193424

Actions (login required)

Edit Item Edit Item