Bánáti, Diána and Gyimes, Ernő (2022) A növényi alapú hús helyettesítő élelmiszerek szakmailag elfogadható megnevezése : Felmérés magyar élelmiszer-tudományi, -technológiai és táplálkozástudományi szakemberek körében. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 68 (4). pp. 4263-4271. ISSN 0422-9576
|
Text
WesslingEVIK36-Gyimes.pdf - Published Version Available under License Creative Commons Attribution. Download (439kB) | Preview |
Abstract
A szakirodalomban „plant-based meat alternatives” vagy „meat analogues” névvel illetett, kizárólag növényi alapanyagokból készített, húskészítményekre hasonlító élelmiszerek szakmailag leginkább megfelelő, objektív és szélesebb körben is felhasználható megnevezését kerestük, hozzájárulva a fogyasztók korrekt tájékoztatásához. Olyan kifejezéseket szükséges használni, amelyek nem megtévesztőek, objektívek és informatívak, ugyanakkor könnyen érthetőek. Személyes kérdőíves megkérdezés formájában 58 magyar anyanyelvű, élelmiszer-tudományi, élelmiszer-technológiai, táplálkozástudományi szakember véleményét kértük ki, hogy megtaláljuk a termékcsoportra vonatkozó, konszenzuson alapuló, szakmailag leginkább elfogadott magyar kifejezéseket. Felmérésünk eredményei alapján a (hús) „helyettesítő” és „pótló” kifejezések használatát javasoljuk, szemben a (hús) „jellegű”, „analóg”, „alternatív” és „imitátum” megnevezésekkel, amelyeket általános elutasítottság övezett. A „növényi” jelzős szerkezet, általánosságban elfogadottabb, mint a „zöldség” jelzős szerkezet.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | növényi alapú húshelyettesítő élelmiszerek, húspótló, hús-analóg, hús-alternatív, hús- imitátum |
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > RM Therapeutics. Pharmacology / terápia, gyógyszertan > RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 29 May 2024 07:22 |
Last Modified: | 29 May 2024 07:22 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/196007 |
Actions (login required)
Edit Item |