REAL

Ehető rovarok élelmiszeripari és takarmányozási célú felhasználásának lehetőségei

Szabó, Erika and Jánosi, Anna (2023) Ehető rovarok élelmiszeripari és takarmányozási célú felhasználásának lehetőségei. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 69 (2). pp. 4410-4424. ISSN 0422-9576

[img]
Preview
Text
eviko_2023_002_4410-4424.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (217kB) | Preview

Abstract

Becslések szerint a világ népessége 2050-re meghaladja a 9 milliárdot [1]. Ez a hatalmas mértékű népességnövekedés megköveteli tőlünk, hogy a jelenlegi élelmiszertermelésünket legalább kétszeresére növeljük [2]. Emellett azonban az tapasztalható, hogy a globális felmelegedés hatására világszerte fokozatosan csökkennek az élelmiszertermelésre használt mezőgazdasági területek [3]. Az egyre súlyosabb mértékű nyersanyaghiány miatt jelentős kutatások folynak, az alternatív fehérjeforrásként a takarmányozásban, valamint az élelmiszeriparban felhasználható növények, állatok, feltérképezése céljából. A számos lehetőség közül a rovarok alkalmazása jelentős figyelmet kap [4].Az ehető rovarokat a világ számos részén fogyasztják hagyományosan, amely potenciálisan hozzájárulhat a világ élelmezésbiztonságához. Becslések szerint legalább 2 milliárd ember fogyaszt rendszeresen rovarokat [5], nemcsak tápértékük, hanem az ízük miatt is. Különösen a fejlett országokban, elsősorban a nyugati társadalmakban azonban a rovarokat ritkán fogyasztják, hiszen ezt kulturálisan nem tartják megfelelőnek [6]. A fogyasztói megítélés azonban megváltoztatható.A rovarok megfelelő energia- és fehérjetartalmú, jó aminosav- és zsírsavprofilú, valamint számos mikrotápanyagot, például rezet tartalmazó élelmiszernek számítanak. Egyesek kiemelkedő vas-, magnézium-, mangán-, foszfor-, szelén- és cink-, valamint riboflavin, pantoténsav, biotin, tartalommal rendelkeznek [7]. A táplálkozási állapotot közvetlenül javító tulajdonságok mellett a rovarok a környezetre is pozitív hatással vannak. Fontos szerepet játszanak a hulladékok biológiai lebontásában és beporzóként a növények szaporodásában. Ezen túlmenően magas a takarmány átalakítási hatásfokuk és tenyésztésük kevésbé függ a termőföldtől, mint a hagyományos állattartás esetében, amely erőforrás-takarékos élelmiszer és takarmány előállítását teszi lehetővé. Emellett ki kell emelni, hogy kevesebb üvegházhatású gázt termelnek és lényegesen kevesebb vizet használnak, mint a hagyományos állattartás. Az ehető rovarok tenyésztésének és fogyasztásának növelése hatással van a gazdasági és társadalmi viszonyokra. A rovarok gyűjtése és termesztése minimális technikai vagy tőke-ráfordítással végezhető, így a társadalom legszegényebb tagjainak is lehetőséget ad a jövedelemszerzésre [8].

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: rovar, fehérje, összetétel, takarmányozás, élelmiszeripari felhasználás
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 29 May 2024 08:54
Last Modified: 29 May 2024 08:54
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/196045

Actions (login required)

Edit Item Edit Item