REAL

Probiotikus tulajdonsággal rendelkező tejsavbaktériumok antibakteriális hatása

Both, Emese (2018) Probiotikus tulajdonsággal rendelkező tejsavbaktériumok antibakteriális hatása. MŰSZAKI SZEMLE (EMT) (72). pp. 3-7. ISSN 1454-0746

[img]
Preview
Text
msz_2018_72_003-007.pdf

Download (519kB) | Preview

Abstract

Jelen tanulmányban 76 – tradicionális sajtokból, valamint csecsemők bél-mikrobiotájából izolált – tejsavbaktérium törzs antibakteriális hatását vizsgáltuk. A vizsgált baktériumtörzsek közül az Enterococcus faecium SGt102.2.2. és Lactobacillus brevis Szj102.1. törzsek esetén mutatható ki jelentősebb gátlás Salmonella enteritidis patogén baktériumra. Poliakrilamid-gélelektroforézis segítségével a Lactobacillus brevis Szj102.1 törzs folyékony tenyészetének felülúszójából peptid természetű bakteriocin volt kimutatható. Ezen kutatásban kapott eredmények alapján elmondható, hogy egyes autohton tejsavbaktériumok felhasználhatóak tradicionális élelmiszerek tartósításában.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: tejsavbaktérium, probiotikum, patogén, antibakteriális, bakteriocin
Subjects: Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia
Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 27 Oct 2025 13:41
Last Modified: 27 Oct 2025 13:41
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227490

Actions (login required)

Edit Item Edit Item