Both, Emese (2018) Probiotikus tulajdonsággal rendelkező tejsavbaktériumok antibakteriális hatása. MŰSZAKI SZEMLE (EMT) (72). pp. 3-7. ISSN 1454-0746
|
Text
msz_2018_72_003-007.pdf Download (519kB) | Preview |
Abstract
Jelen tanulmányban 76 – tradicionális sajtokból, valamint csecsemők bél-mikrobiotájából izolált – tejsavbaktérium törzs antibakteriális hatását vizsgáltuk. A vizsgált baktériumtörzsek közül az Enterococcus faecium SGt102.2.2. és Lactobacillus brevis Szj102.1. törzsek esetén mutatható ki jelentősebb gátlás Salmonella enteritidis patogén baktériumra. Poliakrilamid-gélelektroforézis segítségével a Lactobacillus brevis Szj102.1 törzs folyékony tenyészetének felülúszójából peptid természetű bakteriocin volt kimutatható. Ezen kutatásban kapott eredmények alapján elmondható, hogy egyes autohton tejsavbaktériumok felhasználhatóak tradicionális élelmiszerek tartósításában.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Uncontrolled Keywords: | tejsavbaktérium, probiotikum, patogén, antibakteriális, bakteriocin |
| Subjects: | Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 27 Oct 2025 13:41 |
| Last Modified: | 27 Oct 2025 13:41 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227490 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




