Tóth, Tamás and Beke, Károly and Cenkvári, Éva (2009) Hazai termesztésű kukoricahibridek keményítő tartalmának bendőbeli lebonthatóság vizsgálata in situ eljárással. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 58 (4). pp. 379-389. ISSN 0230-1814
|
Text
89_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2009_58_4.pdf Download (292kB) | Preview |
Abstract
Négy, bendőkanüllel ellátott hoistein-fríz tinóval végzett in situ kísérletben, három észak-nyugatmagyarországl (Sarród, Kóny, Töltéstava) termőhelyről származó, különböző éréscsoportba (FAO 280- 460 között) tartozó, 30 kukoricahibrid (lófogú, dent) szárazanyag- és keményítő lebontását vizsgálták a bendőben. Megállapították, hogy a szárazanyag lebontás, illetve a bendőben le nem bomló (bypass) keményítőtartalom tekintetében az egyes kukoricahibridek között szignifikáns (P<0,05) különbségek vannak. A 24 órás bendőbeli Inkubációval a vizsgált kukoricamagvak (n=30) esetében a szárazanyag lebontás (szélső értékben) 58,7-76,3%, míg a bendőben le nem bomló keményítő mennyisége 13,7-30,3% között volt. Az irodalmi adatokkal összhangban, a különböző kukoricahibridek szárazanyag lebontásának mértéke és a bendőben le nem bomló keményítő mennyisége között szoros, negatív (r=-0,929; P<0,01) összefüggést találtak. Annak megállapítására, hogy a keményítő bendőbeli lebonthatóságára az éréscsoportnak (igen korai, korai, közép- és késői érésű) van-e érdemleges hatása, további vizsgálatok szükségesek.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 31 Oct 2025 18:43 |
| Last Modified: | 31 Oct 2025 18:43 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227862 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




