REAL

GMO mentes szójabab táplálóanyag-tartalmának alakulása a fajta és a termesztési technológia függvényében

Fébel, Hedvig and Tóth, Márk and Tatárváriné Nagy, Nikoletta Edit and Popovics, Tamás and Huszár, Szilvia and Mézes, Miklós (2021) GMO mentes szójabab táplálóanyag-tartalmának alakulása a fajta és a termesztési technológia függvényében. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 70 (4). pp. 324-339. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
56_ÁTT 2021_4 FINALr.pdf

Download (179kB) | Preview

Abstract

A hazánkban termelt szója kiemelt jelentőségét annak GMO mentessége adja, táplálóanyagtartalmáról azonban nem rendelkezünk pontos információkkal. A szójabab táplálóanyag-tartalmát számos tényező (fajta, talajtípus, műtrágya-adagolás, klimatikus viszonyok, száraz, illetve csapadékos időjárás) befolyásolja. A vizsgálatokban a fajta és a termesztéstechnológia hatását tanulmányozták a szójabab táplálóanyag-tartalmára, aminosav- illetve zsírsav-összetételére. A termesztési kísérletekben három szójababfajtát (ES Advisor, ES Mediator, ES Mentor) három, különböző talajadottságú területen („A” helyszínen tavasszal 200 kg/ha pétisó; „B” helyszínen vetés előtt 150 kg/ha pétisó; „C” helyszínen nem adtak tápanyag-utánpótlást) termesztettek. A szója beltartalmi paramétereire, a fajtával összehasonlítva, az alkalmazott termesztéstechnológia markánsabb hatást gyakorolt. A legkisebb fehérjetartalmat a „C” helyszínen termesztett szójában mérték. A termőhely szerint megfigyelt nyersfehérje-tartalom csökkenés az egyes aminosavak mennyiségében is megmutatkozott. A «C” területen termesztett szójababban mérték ugyanis a legkisebb lizintartalmat (20,5 g/ kg szárazanyag (sza)) is. A vizsgált szójababminták nyerszsírtartalma az alkalmazott agrotechnika szerint 242-282 g/kg sza., a fajták szerint 256-264 g/kg sza. között változott. A nyerszsírtartalom mellett a zsírsavösszetétel is eltérő volt, de nemcsak az agrotechnika, hanem a fajta függvényében is. Az „A” termőhelyen termesztett szójában szignifikánsan nagyobb linolsav arányt, illetve kisebb olajsav arányt (18,2%) találtak. A Mentor fajtában pedig a két másik vizsgált fajtához viszonyítva szignifikánsan nagyobb volt a palmitinsav valamint a sztearinsav %-os mennyisége. Az eredmények rávilágítanak a szójababminták táplálóanyag-tartalma folyamatos ellenőrzésének fontosságára. Az analitikai adatok segíthetik a pontosabb takarmányreceptúra elkészítését és az állatok táplálóanyagigényét jobban megközelítő takarmányozást.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 24 Nov 2025 12:06
Last Modified: 24 Nov 2025 12:06
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/229828

Actions (login required)

Edit Item Edit Item