Dublecz, Károly and Kiss, Brigitta and Kesete Goitom, Tewelde and Bartos, Ádám and Pál, László and Magyar, Marianna and Benedek, Zsuzsanna and Such, Nikoletta (2023) Az ammónia emisszió csökkentésének takarmányozási lehetőségei a baromfi ágazatban. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 72 (3). pp. 231-246. ISSN 0230-1814
|
Text
03ÁTT 2023_3 FINAL.pdf Download (318kB) | Preview |
Abstract
Köztudott, hogy az ammóniakibocsátás legfőbb forrása a mezőgazdaság és az állattenyésztés. Emiatt szükségszerű feladata a gazdálkodóknak, kutatóknak olyan gyakorlatok kidolgozása, amelyek segítségével a gazdasági állatok termelésének romlása nélkül csökkenthető az ammónia emisszió. A takarmányozás kulcsfontosságú tényezője ezeknek a törekvéseknek. Az ammóniakibocsátás mind környezetvédelmi, mind állatjóléti szempontból hátrányos a baromfiágazatnak. A madarakra gyakorolt lehetséges hatások közé tartoznak a légúti betegségek, vírusfertőzések, a termelés romlása és a nagyobb arányú elhullás. A baromfi istállókban az ammónia képződésének fő forrása a vizelettel ürülő húgysav-nitrogén. A takarmányozási technológiák közül megoldás lehet az aminosavval kiegészített, alacsony fehérjetartalmú tápok etetése, az ideális fehérje elv követése, a több hizlalási fázis alkalmazása, valamint olyan takarmány-adalékanyagok használata, amelyek csökkentik a nitrogénkiválasztást, a vizelet nitrogén arányát és ezáltal az ammónia felszabadulását a trágyából. Ebben az áttekintésben a baromfi fajokra jellemző alapértelmezett értékek, a legújabb irodalmi adatok és a különböző fajok, hasznosítási típusok nitrogén kiválasztásának sajátosságai kerülnek bemutatásra.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 25 Nov 2025 15:28 |
| Last Modified: | 25 Nov 2025 15:28 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/229910 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




