REAL

„Mesélő tükrök”. Az ifjabb Hatvani István állatmeséinek forrásai

Lengyel, Réka (2019) „Mesélő tükrök”. Az ifjabb Hatvani István állatmeséinek forrásai. In: Nagy az Isten állatkertje...: Állatságok a magyar irodalomban. Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület, Nyíregyháza, pp. 79-96.

[img]
Preview
Text
LengyelR_állatmesék_Hatvani.pdf - Published Version

Download (5MB) | Preview
[img] Text
LengyelR_Hatvani_állatmeséi.pdf - Draft Version
Restricted to Repository staff only

Download (495kB)

Abstract

Az ifjabb Hatvani István a 18. század végi magyarországi meseköltészet kevéssé ismert alakja. Verseinek, forrásainak vizsgálata azzal az eredménnyel járt, hogy elmondhatjuk, fordítóként jelentős szerepet játszott a kor elsőrendű francia és német meseköltészetének magyar nyelven való tolmácsolásában. Mindazonáltal Hatvani meséi nem csupán filológiai, recepció- és fordítástörténeti vagy nyelvészeti szempontból érdemesek a mai olvasó figyelmére, hanem azért is, mert az e történetekben pellengérre állított kisebb-nagyobb gyarlóságok, hibák számunkra is ismerősek, a bennük foglalt bölcsességek megszívlelendő útmutatásul szolgálnak. Noha tükörbe nézni nem mindig kellemes, ez soha nem a tükör hibája – ahogyan azt Hatvani nagy elődei, Richer és Debillons nyomán kis kötetének záró darabjában kiválóan szemlélteti.

Item Type: Book Section
Subjects: P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > P0 Philology. Linguistics / filológia, nyelvészet
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PC Romance languages / újlatin nyelvek, romanisztika
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PH Finno-Ugrian, Basque languages and literatures / finnugor és baszk nyelvek és irodalom > PH04 Hungarian language and literature / magyar nyelv és irodalom
Depositing User: Dr Réka Lengyel
Date Deposited: 19 Oct 2017 13:27
Last Modified: 23 Sep 2019 07:08
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/65942

Actions (login required)

Edit Item Edit Item