Csapó, János and Albert, Csilla and Kiss, Zsuzsanna (2016) Élelmiszer-hamisítás és kimutatása = Food Adulteration. Spaientia Tankönyvek - Élelmiszer-tudomány . Scientia Kiadó, Kolozsvár. ISBN 978-973-1970-98-1
|
Text
CsapoAlbertCsapone-Elelmiszer-hamisitas_REAL.pdf Download (48MB) | Preview |
Abstract
Amióta az emberiség elkezdett élelmiszereket termelni, az élelmiszer-termeléssel együtt megjelent az élelmiszer-hamisítás is. Az élelmiszer-hamisítás legelső írásos emlékei az ókorból maradtak ránk, amikor is Hammurápi törvényei tiltották a gyenge minőségű vagy a túlzottan drága sörök árusítását, és aki ezeket a törvényeket megszegte, komoly büntetésre számíthatott – akár az életébe is kerülhetett. Írásos emlékeink vannak arról, hogy a Római Birodalomban hamisították, elsősorban vizezték a bort, amit ugyancsak szigorúan büntettek. Napjainkban a lelketlen élelmiszer-termelők és kereskedők szinte mindent hamisítanak, ezért a szakemberek a hamisítással párhuzamosan olyan eljárásokat is kidolgoztak, amelyek alkalmasak hamis élelmiszerek kimutatására, a hamisítás tényéről adnak információt.
Item Type: | Book |
---|---|
Additional Information: | Román nyelvű absztrakt: Falsificarea alimentelor Harmadik szerző: Csapóné Kiss Zsuzsanna |
Subjects: | L Education / oktatás > LT Textbooks / tankönyvek Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia > QD01 Analytical chemistry / analitikai kémia T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TP Chemical technology / vegyipar, vegyészeti technológia |
Depositing User: | Beáta Szabó |
Date Deposited: | 11 Nov 2020 14:34 |
Last Modified: | 11 Nov 2020 14:34 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/116705 |
Actions (login required)
Edit Item |