REAL

A sólet magyarországi meghonosodása és a magyarországi zsidó integráció = The Spread of Cholent in Hungary and the Jewish Integration

Rác, Katalin (2022) A sólet magyarországi meghonosodása és a magyarországi zsidó integráció = The Spread of Cholent in Hungary and the Jewish Integration. TARGUM : INTERPRETÁCIÓ - KOMMENTÁR - DISKURZUS (2). pp. 28-47. ISSN 2939-5976

[img]
Preview
Text
targum-2022-2-3.pdf - Published Version

Download (738kB) | Preview

Abstract

A dolgozat a sólet magyarországi meghonosodásának felvázolásán keresztül a magyarországi zsidó integráció folyamatát vizsgálja. Rámutat, hogy míg évszázadokon keresztül a sólet megannyi regionális változata a zsidó identitás kulináris kifejezésére is szolgált, Magyarországon a tizenkilencedik század végére – huszadik század elejére a „magyar” sólet a többségi konyha részévé vált. E folyamat során a sólet a szombat ünnepéhez köthető szerepe a magyar gasztronómiai köztudatban nem maradt meg, annak ellenére, hogy a hagyományos zsidó vallásos életben továbbra is központi szerepet játszott. Zsidó és nem zsidó szakácskönyvek, illetve irodalmi szemelvények alapján a sólet összetevőinek, illetve elkészítési módjának vizsgálata lehetővé teszi annak a folyamatnak a rekonstruálását, mely során ízvilágát tekintve a „zsidó” sólet a magyar konyha jellegzetességeit átvette. A nem zsidó konyhakultúra ennek köszönhetően vette át. A sólet története egyúttal a magyarországi zsidó konyhaművészet kifejlődését is szemlélteti, mely a tágabb közép-európai zsidó gasztronómia és kultúrától való elszakadásként is értelmezhető. A dolgozat a sólet történetén keresztül az ételkultúra kisebbség-többség kapcsolatát formáló történelmi szerepét emeli ki. = The paper examines the process of Jewish integration in Hungary through the introduction of the sólet in Hungary. It points out that while for centuries the many regional variations of the sólet also served as a culinary expression of Jewish identity, by the end of the nineteenth century and the beginning of the twentieth century in Hungary the “Hungarian” sólet had become part of the majority cuisine. In the process, the role of the sólet in the Hungarian gastronomic public consciousness, linked to the Sabbath celebration, did not survive, despite its continued central role in traditional Jewish religious life. The study of the ingredients and preparation methods of sólet, based on Jewish and non-Jewish cookery books and literary excerpts, allows us to reconstruct the process by which ‘Jewish’ sólet took on the characteristics of Hungarian cuisine in terms of its flavour. It is thanks to this process that non-Jewish cuisine has adopted it. The history of the sólet also illustrates the development of Jewish cuisine in Hungary, which can be interpreted as a break with the wider Jewish gastronomy and culture of Central Europe. Through the history of the sólet, the paper highlights the historical role of food culture in shaping minority-majority relations.

Item Type: Article
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BM Judaism / zsidóság
C Auxiliary Sciences of History / történeti segédtudományok > CB History of civilization / művelődéstörténet
D History General and Old World / történelem > DN Middle Europe / Közép-Európa > DN1 Hungary / Magyarország
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Erika Bilicsi
Date Deposited: 13 Apr 2023 07:39
Last Modified: 13 Apr 2023 07:39
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/127788

Actions (login required)

Edit Item Edit Item