REAL

Építészettörténet és építészeti tervezés - Az építészoktatás megújulásának kérdései az 1930-as Nemzetközi Építészkongresszus műegyetemi kiállítása kapcsán

Fehér, Krisztina and Krähling, János (2018) Építészettörténet és építészeti tervezés - Az építészoktatás megújulásának kérdései az 1930-as Nemzetközi Építészkongresszus műegyetemi kiállítása kapcsán. Építés - Építészettudomány, 47 (1-2). ISSN 0013-9661 (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Fehér_Krahling_Epiteszettort et ep tervezes_prerprint.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

A két világháború közötti magyar építészeti közélet egyik legnagyobb hatású eseménye az 1930-ban Budapesten rendezett XII. Nemzetközi Építészkongresszus volt. A kongresszus programjához kapcsolódóan a Műcsarnokban nemzetközi tervkiállítást, a Műegyetemen pedig hallgatói tervekből készült kiállítást rendeztek. Ez utóbbinak érthető módon eltörpül a sajtóbeli visszhangja a másikhoz képest, az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék rajztárának feldolgozásakor azonban egy olyan összefüggő tablósorozat került elő, amelynek egységes, öt nyelven feliratozott grafikája és keltezései is arra utalnak, hogy a Műegyetem kiállítási anyagához tartozhatott. A tablókra kasírozott építészettörténeti rajzok bizonyíthatják, és ekképpen majdhogynem az egyedüli bizonyítékai, hogy a Műegyetemen a tervezésoktatás mellett más tárgycsoportok, így az építészettörténet is bemutatásra került. A tablók fontos adalékot szolgáltatnak az építészettörténet oktatásának két világháború közötti változásairól, a kongresszus és a kiállítások sajtóba leszűrődött visszhangja pedig a 19. században még egységben lévő építészeti tervezés és építészettörténet továbbélő viszonyára utalnak.

Item Type: Article
Subjects: L Education / oktatás > LA History of education / neveléstörténet
N Fine Arts / képzőművészet > NA Architecture / építészet
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > T2 Technology (General) / műszaki tudományok általában
Depositing User: Krisztina Fehér
Date Deposited: 27 Sep 2018 09:46
Last Modified: 27 Sep 2018 09:46
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/85573

Actions (login required)

Edit Item Edit Item