REAL

A Bécsi Keringő recepció- és társadalomtörténeti kontextusa Bécsben és Budapesten

Ujvári, Hedvig (2023) A Bécsi Keringő recepció- és társadalomtörténeti kontextusa Bécsben és Budapesten. TÁNC ÉS NEVELÉS / DANCE AND EDUCATION, 4 (1). pp. 55-68. ISSN 2732-1002

[img]
Preview
Text
55-68.pdf - Published Version

Download (414kB) | Preview

Abstract

A Magyar Királyi Operaházban 1886 végéig csupán egy valódi balettpremier volt:a Bécsi keringőt 1885. május 16-án tűzték műsorra. A császárvárosban sikerrel játszott darab néhány hónap múlva Pesten is nagy tetszést aratott. A balett alkotói nem törekedtek klasszikus cselekményszövésre: a műben az egyes képek a keringő fejlődéstörténetének főbb állomásait úgy mutatják be, hogy az egész darabot csupán egy laza dramaturgiai szál fűzi össze, zenéje pedig egy keringőegyveleg. A darab a korabelifogadtatás szerint nagy tetszésnek örvendett, a táncmű évtizedekig a repertoár részét képezte. A tanulmány egyrészt az eltáncolt történelemnek a bemutatására vállalkozik, elsősorban a darab bécsi, kisebb részt budapesti recepciója révén, valamint érinti műkedvelő arisztokraták kolozsvári jótékonysági bemutatóját is; másfelől rámutat arra, hogy a Bécsi keringő város- és társadalomtörténeti kontextusban is értelmezhető.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: bécsi keringő, Johann Strauß, várostörténet, Osztrák–Magyar Monarchia, Kolozsvár
Subjects: C Auxiliary Sciences of History / történeti segédtudományok > CB History of civilization / művelődéstörténet
H Social Sciences / társadalomtudományok > HN Social history and conditions. / társadalomtörténet
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PN Literature (General) / irodalom általában > PN1560-1590 The Performing Arts / előadóművészet (tánc)
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 08 Jun 2023 13:42
Last Modified: 08 Jun 2023 13:42
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/166920

Actions (login required)

Edit Item Edit Item