REAL

A Szó szimfóniája : Teológiai horizont Isten Igéje vasárnapjához

Bagyinszki, Péter Ágoston and Vida, Márta, eds. (2023) A Szó szimfóniája : Teológiai horizont Isten Igéje vasárnapjához. Sapientia Füzetek (39). L'Harmattan Kiadó; Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, Budapest. ISBN 978-615-6277-05-3

[img]
Preview
Text
SF39 A Szo szimfoniaja.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

A kereszténység Isten Igéjének vallásaként, nem pedig „könyvvallásként” mutatkozik be. Már János evangéliumának Prológusa is az örök Igéből eredezteti a teremtés művét, amelynek középpontjában mindvégig a megtestesült Ige (Logosz) áll. Az egyházatyák által kifejtett logosztan mindmáig a keresztény teológia identitást adó magvát képezi, ahogy erre a jelen konferenciakötet szeretne rávilágítani. Nem meglepő, hogy a II. Vatikáni Zsinatot előkészítő biblikus, patrisztikus, liturgikus és ökumenikus megújulási mozgalmak is éppen az igeteológia horizontján találkoztak össze egymással, ahogyan azt a Dei Verbum kezdetű zsinati dokumentum kihirdetése világossá tette. Amikor XVI. Benedek (Verbum Domini) és Ferenc (Aperuit illis) pápák szakadatlanul ösztönöznek az Ige-misztérium tanulmányozására, akkor arra hívják fel a figyelmünket, hogy többet és mélyebben fogadhatunk be a Misztériumból az igeteológia lencséjén keresztül, mint azt elhanyagolva.

Item Type: Book
Additional Information: Füzetünk a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola 2021. november 20-án rendezett tudományos konferenciáján elhangzott előadások szerkesztett szövegeit tartalmazza.
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BL Religion / vallás
B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BR Christianity / kereszténység
Depositing User: Márta Zsohovszky
Date Deposited: 25 Sep 2023 09:15
Last Modified: 20 Sep 2024 23:15
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/174669

Actions (login required)

Edit Item Edit Item