REAL

Egy ökumenikus bibliafordítás felé. A bibliafordítás elmélete, gyakorlata és távlatai 1950 után

Pecsuk, Ottó (2018) Egy ökumenikus bibliafordítás felé. A bibliafordítás elmélete, gyakorlata és távlatai 1950 után. Other thesis, Károli Gáspár Református Egyetem és Magyar Bibliatársulat Alapítvány.

[img]
Preview
Text
hab. dolgozat betekintesre Kustar Zoltannak.pdf.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

A dolgozat egy benyújtás előtt álló habilitációs értekezés kézirata. Témája a bibliafordítás nemzetközi története, annak fordításelméleti és gyakorlati megvalósulásai, különös tekintettel a bibliafordítás intézményesülését jelentő bibliatársulati mozgalomra. A dolgozat kiemelten vizsgálja az 1950-es évektől kialakuló bibliafordítás elméletti szakirodalmat, amely E. A. Nida munkásságával vette kezdetét, és a XX. század végén számos új, Nida munkásságát értékelő, átértékelő vagy azt felváltani igyekvő fordításelmélet kialakulásához vezetett. A dolgozat napjaink bibliafordítási kérdéseinek áttekintésével és egy tervezett katolikus-protestáns ("ökumenikus") bibliafordítás lehetőségeinek elemzésével zárul.

Item Type: Thesis (Other)
Uncontrolled Keywords: bibliafordítás, fordításelmélet
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BR Christianity / kereszténység
B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BS The Bible / bibliakutatás
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > P0 Philology. Linguistics / filológia, nyelvészet > P140 Historical linguistics / nyelvtörténet, történeti nyelvtan
Depositing User: Dr Ottó Pecsuk
Date Deposited: 26 Jan 2018 23:05
Last Modified: 26 Jan 2018 23:05
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/73280

Actions (login required)

Edit Item Edit Item