REAL

A kognitív térkép és a névhasználat

Reszegi, Katalin (2019) A kognitív térkép és a névhasználat. NÉVTANI ÉRTESÍTŐ (41). pp. 143-171. ISSN 0139-2190 (nyomtatott); 2064-7484 (online) (In Press)

[img]
Preview
Text
34.NÉ-a kognitív térkép és a névhasználat.pdf

Download (358kB) | Preview

Abstract

Írásomban általános összegző képet kívánok adni a kognitív térkép, a térszemlélet, illetve ehhez kapcsolódóan a kognitív térképhez kötődő névanyag és a térről való beszéd összefüggéseiről, ennek univerzális és kultúrafüggő sajátosságairól. Ehhez összegzem és a névkutatás szempontjából értelmezem mindazokat a hazai és nemzetközi – földrajzi, társadalomföldrajzi, antropológiai, pszichológiai, illetve szocioonomasztikai és kognitív nyelvészeti – kutatási eredményeket, amelyek a kérdéskörhöz kapcsolódnak. A tér különböző helyekből és ezek viszonyából épül fel, s ezek repre¬zen¬tálódnak a kognitív térképen. A kognitív térkép kiépülését ugyanakkor számos körülmény irányítja. A földrajzi környezettel kap¬csolatos saját tapasztalatok mellett jelentős a más forrásokból származó, illetve az ezek kombinációjának eredményeként beépülő földrajzi ismeretek aránya is, s ezzel összefüggésben az egyén földrajzi fogalmi készletét, s áttételesen a tér¬szemléletét is befolyásolja a nyelvi-kulturális háttér. Vannak ugyanakkor általános jegyek, a kogníció működési mecha¬niz-musaiból adódó szervezőelvek a tér szemléletében, melyek a mentális térkép kiépülésére, illetve a névadásra is hatással vannak. Ilyen például, hogy az ember egy adott helyet csak más helyhez való viszonyában tud meghatározni, s ez a viszonyítás gyakran a helynevekben is tükröződik. Ezzel szorosan összefügg a tér központ–periféria szemlélete, ami a helyekről való beszédben, s esetenként a helyek nevének jelentéstartalmában is jelentkezik. Szintén általános jegyként említhető, hogy a szavakhoz értékjelentés kapcsolódik, s ez mind a térről való beszéd szervezésében, mind a helynevekben megjelenik. Ezek az egymással is érintkező elvek területenként, közösségenként, kultúránként különbözőképpen juthatnak érvényre.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > P0 Philology. Linguistics / filológia, nyelvészet
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > P0 Philology. Linguistics / filológia, nyelvészet > P321.8-P323.5 Etimology, Onomastics / etimológia, onomasztika (névtan)
Depositing User: Katalin Reszegi
Date Deposited: 17 Sep 2019 10:29
Last Modified: 05 Apr 2022 09:22
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/99661

Actions (login required)

Edit Item Edit Item