REAL

A nemzetiségi civil szervezetek hatósági eljárásban való részvétele

Hohmann, Balázs (2021) A nemzetiségi civil szervezetek hatósági eljárásban való részvétele. Waclaw Felczak Alapítvány, Budapest.

[img]
Preview
Text
HB - Kutatási jelentés - Waclaw Felczak Jagelló Ösztöndíj 202021.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike.

Download (812kB) | Preview
[img]
Preview
Text
bibliography.pdf

Download (215kB) | Preview

Abstract

Jelen kutatási összefoglaló jelentés a Wacław Felczak Alapítvány, Jagelló ösztöndíj pályázatán keresztül finanszírozott kutatáshoz és annak eredményeihez kapcsolódik. A kutatás a nemzetiségi civil szervezetek hatósági eljárásokban való részvételével – kiemelt tekintettel a korábban Magyarországon létező Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt folyó eljárásokra -, ügyféli jogállásának jellemzőivel, az ügyféli jogok gyakorlásának egyes kérdéseivel foglalkozott. A kutatás kiemelten koncentrált a lengyel nemzetiséghez tartozó civil szervezetek ügyféli jogállásának témakörére, annak érdekében, hogy következtetéseket és javaslatokat lehessen kidolgozni a hatósági eljárásban megvalósuló civil szervezeti részvétel fejlesztésére, elősegítésére. A tanulmány célja a szervezetek részvételi lehetőségét biztosító tételes jogi keretek feltárása, jogalkalmazói gyakorlat értékelése, a vizsgált szervezetek részvételének vizsgálata, valamint a tárgykörre vonatkozó problémák azonosítása. A téma jelentősége és aktualitása arra vezethető vissza, hogy a nemzetiségekhez tartozó személyek, mint panasszal élők, vagy hatósági eljárásban érintett személyek életviszonyaira a hatósági eljárások döntései jelentős hatást fejthetnek ki, valamint a civil szervezetek részvételét biztosító képviselői, ügyféli jogállás elismerése végső soron jelentősen befolyásolhatja a hatósági ügyek kimenetelét. A tanulmány a témakörrel összefüggő hazai és lengyelországi anyagi-, eljárási- és ágazati közigazgatási joganyag, a hazai és nemzetközi szakirodalmi vonatkozások egyes elemeire építkezve elemzi hatósági eljárások és a civil szervezetek gyakorlatában felmerült jogeseteket, a tapasztalatok alapján pedig következtetéseket és továbbfejlesztési javaslatokat is megfogalmaz.

Item Type: Book
Uncontrolled Keywords: Nemzetiségek, civil szervezetek, hatósági eljárás, ügyféli jogállás, governance, egyenlő bánásmód.
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > H Social Sciences (General) / társadalomtudomány általában
H Social Sciences / társadalomtudományok > HS Societies secret benevolent etc / szociális szervezetek, mozgalmak, egyesületek
H Social Sciences / társadalomtudományok > HT Communities. Classes. Races / társadalmi rétegződés
K Law / jog > K Law (General) / jogtudomány általában
K Law / jog > KZ Law of Nations / nemzeti jogrendszerek
Depositing User: Dr. Balázs Hohmann
Date Deposited: 22 Mar 2021 10:10
Last Modified: 22 Mar 2021 10:10
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/122674

Actions (login required)

Edit Item Edit Item