Bene, Zsuzsanna and Oláhné Horváth, Borbála and Kneip, Antal and Balling, Péter (2022) Héjon erjesztett natúrborok vizsgálata. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK, 68 (3). pp. 3964-3972. ISSN 0422-9576
|
Text
1BeneZsuzsa-HejonerjesztettbororkHUN.pdf - Published Version Available under License Creative Commons Attribution. Download (685kB) | Preview |
Abstract
Az ősi fehérborkészítési technológia, a „kvevri” egyre nagyobb figyelmet kap a fogyasztók körében, nemcsak azért, mert egyedi és különleges, hanem azért is, mert a fenntarthatóság, a természetközeliség alapvető jellemzői ennek a borkészítési eljárásnak. Mindezt az is mutatja, hogy a hagyományos agyagedényes, ősi grúz eljárás 2013-ban felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségeinek listájára, valamint 2020-ban a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) felvette a héjon erjesztett fehérbort a különleges borok kategóriájába. Ez a hullám Magyarországon is jelen van, hiszen a „natúr” bor és „narancsbor”, a 2021-es jogszabályban már megjelentek, mint „Egyéb, korlátozottan használható kifejezések”. A borkészítési eljárás lényege a héjon történő erjesztés és a mikrooxidáció, amelynek edényzete többféle lehet: amfóra vagy kvevri, kerámiatojás, spin-hordó, ennek függvényében változhat a borok kémiai összetétele, valamint az aromakomponensek prekurzor vegyületeinek képződése. A tanulmányban amfora és kerámiatojás edényzet használatából származó, a Tokaji borvidéken készített natúrborok vizsgálatára került sor.
Item Type: | Article |
---|---|
Additional Information: | Tokaj-Hegyalja Egyetem, Lorántffy Intézet, Szőlészeti és Borászati Tanszék, Hungary Pannon Egyetem, Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ, Víztechnológiai Kutatócsoport, Hungary Export Date: 27 September 2023 |
Uncontrolled Keywords: | amfora, kvevri, kerámiatojás, organikus termelés, antioxidánsok, NMR-vizsgálat, kvercetin, procianidinek, katechinek, kávésav, p-kumársav, galakturonsav, borostyánkősav, kaftársav, borkősav, almasav, hidroxifahéjsav |
Subjects: | D History General and Old World / történelem > D2 Ancient History / ókor története G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GR Folklore / etnológia, folklór, kulturális antropológia T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 28 May 2024 11:39 |
Last Modified: | 28 May 2024 11:39 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/195895 |
Actions (login required)
Edit Item |