REAL

Items where Subject is "R Medicine / orvostudomány > RM Therapeutics. Pharmacology / terápia, gyógyszertan > RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika"

Up a level
Export as [feed] Atom [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0
Group by: Creators | Item Type
Number of items at this level: 26.

Article

Altun, Yasar and Bulbuloglu, Semra (2022) The effect of starting a meal with salt and date palm on taste impairment caused by COVID-19 = A datolya- és sótartalmú diéta hatása a Covid-19 következtében kialakult ízérzékelési zavarokra. IDEGGYOGYASZATI SZEMLE / CLINICAL NEUROSCIENCE, 75 (1-2). pp. 7-14. ISSN 0019-1442

Angyal, M. Mercédesz and Lakatos, Péter L. and Jenei, Balázs and Brodszky, Valentin and Rencz, Fanni (2023) Health Utilities and Willingness to Pay in Adult Patients with Coeliac Disease in Hungary. QUALITY OF LIFE RESEARCH, 32. pp. 2503-2516. ISSN 0962-9343 (print); 1573-2649 (online)

Bajnok, László (2024) Az orvosi táplálkozásterápia egyensúlyozása a testsúlycsökkentés és kardiovaszkuláris előnyök között. CARDIOLOGIA HUNGARICA, 54 (1). pp. 27-31. ISSN 0133-5596

Barankai-Erős, Katalin (2022) A kora gyermekkori táplálás vizsgálata az intézményi és a családi gyakorlat vonatkozásában. ACTA UNIVERSITATIS DE CAROLO ESZTERHÁZY NOMINATAE. SECTIO BIOLOGIAE / AZ ESZTERHÁZY KÁROLY EGYETEM TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEI. TANULMÁNYOK A BIOLÓGIAI TUDOMÁNYOK KÖRÉBŐL, 47. pp. 29-57. ISSN 2732-0480

Bánhegyi, Róbert János and Veréb, Blanka and Mátrai, Ádám Attila and Rácz, Beatrix and Beke, Szilvia (2023) Daganatos betegek glykaemiás és tápláltsági állapotának vizsgálata : Onkodiabetológia a klinikai gyakorlatban = Investigation of glycaemic and nutritional status of patients suffering from cancer : Oncodiabetology in clinical practice. ORVOSI HETILAP, 164 (23). pp. 900-910. ISSN 0030-6002

Gölöncsér, Adrienn and Fritz, Péter (2023) A szukralóz – rewiew tanulmány = The sucralose – rewiew study. RECREATION, 13 (1). pp. 4-8. ISSN 2064-4981

Ivanović, Dragana and Dodig, Dejan and Đurić, Nenad and Kandić, Vesna and Tamindžić, Gordana and Nikolić, Nina and Savić, Jasna (2021) Zinc biofortification of bread winter wheat grain by single zinc foliar application. CEREAL RESEARCH COMMUNICATIONS, 49 (4). pp. 673-679. ISSN 0133-3720 (print), 1788-9170 (online)

Németh, Krisztina and Tóth, Blanka and Sarnyai, Farkas and Koncz, Anna and Lenzinger, Dorina and Kereszturi, Éva and Visnovitz, Tamás and Kestecher, Brachyahu Meir and Osteikoetxea, Xabier and Csala, Miklós and Buzás, Edit I. and Tamási, Viola (2023) High fat diet and PCSK9 knockout modulates lipid profile of the liver and changes the expression of lipid homeostasis related genes. NUTRITION & METABOLISM, 20 (1). No.-19. ISSN 1743-7075

Polyák, Éva and Müller, Henriett and Figler, Mária and Sütő, Gábor and Herman, Veronika and Breitenbach, Zita (2023) Étrendi tényezők és tápanyagok szerepe rheumatoid arthritisben = The role of dietary factors and nutrients in rheumatoid arthritis. ORVOSI HETILAP, 164 (27). pp. 1052-1061. ISSN 0030-6002

Suter, David A. I and Békés, Ferenc (2021) Who is to blame for the increasing prevalence of dietary sensitivity to wheat? CEREAL RESEARCH COMMUNICATIONS, 49 (1). pp. 1-19. ISSN 0133-3720 (print), 1788-9170 (online)

Szöllősi, Bianka and Prievara, Dóra Katalin (2021) A túlzásba vitt egészség – Az orthorexia nervosa kockázata táncművészek körében = Health overdone – The risk of orthorexia nervosa among dancers. EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS, 62 (1). pp. 27-34. ISSN 1786-2434

Vitrai, József (2021) Cikkismertetés: Mit jelent valójában a táplálkozás? EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS, 62 (2). pp. 77-79. ISSN 1786-2434

Zsákai, Annamária and Annár, Dorina Szilvia and Koronczai, Beatrix and Molnár, Kinga and Varró, Petra and M Tóth, Erika (2023) A new monitoring system for nutritional status assessment in children at home. SCIENTIFIC REPORTS, 13 (1). ISSN 2045-2322

Book Section

Bali, János (2023) A kortárs tömegkultúra gasztronómiai mintáinak hatása a gyermekek közétkeztetésére = The Influence of the Gastronomic Patterns of Contemporary Mass Culture on Children’s Catering. In: Menzadimenziók : A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Néprajztudományi Könyvtár (2). HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet, Budapest, pp. 71-82. ISBN 978-963-567-070-3; 978-963-567-072-7

Bereczki, Ibolya (2023) Választhatunk-e étlapot? Menzai étlapok, iskolai menük, a gyermek-közétkeztetés lenyomatai az interneten innen és túl = Can We Choose a Menu? Canteen Menus, School Menus: Impressions of Children’s Catering on the Internet and Beyond. In: Menzadimenziók : A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Néprajztudományi Könyvtár (2). HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet, Budapest, pp. 173-200. ISBN 978-963-567-070-3; 978-963-567-072-7

Bársony, Tamás (2023) A közétkeztetési konyhák világának néprajzi vizsgálata = An Ethnographic Study of the World of Catering Kitchens. In: Menzadimenziók : A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Néprajztudományi Könyvtár (2). HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet, Budapest, pp. 315-324. ISBN 978-963-567-070-3; 978-963-567-072-7

Báti, Anikó (2023) Az iskolai gyermekétkeztetés interdiszciplináris kutatásának lehetőségei = Interdisciplinary Research Opportunities in School Catering. In: Menzadimenziók : A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Néprajztudományi Könyvtár (2). HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet, Budapest, pp. 83-123. ISBN 978-963-567-070-3; 978-963-567-072-7

Csajbókné Csobod, Éva and Tátrai-Németh, Katalin (2023) A dietetikus és az élelmezésvezető szerepe a közétkeztetésben és képzésük lehetőségei hazánkban = The Role of Dietitians and Food Service Managers in Public Catering and Their Training Opportunities in Hungary. In: Menzadimenziók : A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Néprajztudományi Könyvtár (2). HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet, Budapest, pp. 267-284. ISBN 978-963-567-070-3; 978-963-567-072-7

Greiner, Erika and Feigl, Edit and Miháldy, Kinga and Varga, Anita and Zentai, Andrea (2023) A magyar gyermekélelmezési rendszer kialakulása = The Development of the Children’s Public Catering. In: Menzadimenziók : A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Néprajztudományi Könyvtár (2). HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet, Budapest, pp. 251-259. ISBN 978-963-567-070-3; 978-963-567-072-7

Husz, Ildikó (2023) A szünidei gyermekétkeztetés társadalmi beágyazottsága a rászorultság és az érdemesség diskurzusai alapján = The Social Embeddedness of Holiday Meals Provision based on Discourses of Need and Deservingness. In: Menzadimenziók : A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Néprajztudományi Könyvtár (2). HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet, Budapest, pp. 125-149. ISBN 978-963-567-070-3; 978-963-567-072-7

Kelemen, Katalin (2023) "Menzapiac". A kereslet és a kínálat tipikus jellemzői = "Canteen Market". The Typical Characteristics of Supply and Demand. In: Menzadimenziók : A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Néprajztudományi Könyvtár (2). HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet, Budapest, pp. 151-171. ISBN 978-963-567-070-3; 978-963-567-072-7

Kiss, Anna and Pfeiffer, Laura and Dominek-Hajdu, Zsófia and Soós, Sándor and Tompa, Orsolya (2023) Hogyan látják az élelmezésvezetők az iskolai közétkeztetést? Kerekasztal-beszélgetés kvalitatív tartalomelemzése a menzáról = How Catering Managers See the School Catering? Round Table Discussion Qualitative Content Analysis About the School Canteen. In: Menzadimenziók : A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Néprajztudományi Könyvtár (2). HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet, Budapest, pp. 285-313. ISBN 978-963-567-070-3; 978-963-567-072-7

Nickel, Vira Réka (2023) "A gyerekek nem szívesen eszik azt, amit előírás szerint enniük kellene…". A gyermek-közétkeztetés vizsgálata történeti távlatokban = "Children don’t Like to Eat What They Are Supposed to Eat…" The Examination of Children’s Public Catering in Historical Perspectives. In: Menzadimenziók : A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Néprajztudományi Könyvtár (2). HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet, Budapest, pp. 37-70. ISBN 978-963-567-070-3; 978-963-567-072-7

Umbrai, Laura (2023) Étkeztetés az iskolában és az utcán. A menza történeti gyökerei Budapesten = Meal Provision in Schools and in the Street. The Historical Roots of School Catering in Budapest. In: Menzadimenziók : A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Néprajztudományi Könyvtár (2). HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet, Budapest, pp. 15-36. ISBN 978-963-567-070-3; 978-963-567-072-7

Zentai, Andrea and Feigl, Edit and Varga, Anita and Miháldy, Kinga and Greiner, Erika (2023) A gyermek-közétkeztetés táplálkozás-egészségügyi jelentősége = The Nutritional and Health Significance of Children’s Public Catering. In: Menzadimenziók : A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Néprajztudományi Könyvtár (2). HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet, Budapest, pp. 261-266. ISBN 978-963-567-070-3; 978-963-567-072-7

Book

Báti, Anikó, ed. (2023) Menzadimenziók : A gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Néprajztudományi Könyvtár (2). HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet, Budapest. ISBN 978-963-567-070-3; 978-963-567-072-7

This list was generated on Thu Apr 18 00:39:34 2024 CEST.